Jouw mindset tijdens je scheiding

Mindset

 

“Ik heb gewoon voor mezelf besloten dat ik samen met mijn ex de állerbeste vader en de állerbeste moeder wil zijn voor Mathijs. Ook al gaan wij samen niet verder”.

 

WOW – WAT KRACHTIG. Dat is wat ik dacht.

 

Het was naar aanleiding van een fijn gesprek met een leuke moeder. Een moeder die voor de tweede keer ‘uit elkaar was gegaan’. Dit keer had zij zich zó sterk voorgenomen om – los van elkaar – de leukste ouders voor hun zoon te zijn, en te blijven.

 

En het vreugdevolle nieuws is: dit lukt hen. Al een aantal jaar. Beide ouders kwamen samen liefdevol hun zoontje van schoolreisje ophalen. Los van elkaar en toch verbonden door twee fijne armpjes van hun zoontje Mathijs. En dit alles ging niet altijd zonder slag of stoot natuurlijk. Dit vraagt wat van de moeder. En dit vraagt wat van de vader. Allebei doen ze het hartstikke goed. Het is heel krachtig van deze moeder dat zij destijds deze wens zo helder voor zichzelf heeft geformuleerd. Zij stelde dit als doel. Dit was haar visualisatie. Je zou kunnen zeggen dat zij een ‘mindset’ voor zichzelf had geformuleerd. En het mooie is dat als je zoiets doet, je jouw gedrag en jouw keuzes telkens kunt toetsen aan deze mindset. Ofwel: Brengt dit gedrag mij verder van mijn doel of past het binnen mijn visualisatie om de beste ouder voor ons kind te willen zijn? En een tip: richt je met dit voornemen steeds op jezelf. Je hebt immers alleen grip op jóuw gedrag, jóuw gedachten en jóuw keuzes.

 

Het begint dus bij een wens, een voornemen. Om je wensen de beste kans te geven bestaat er een model dat hiervoor drie simpele stappen heeft geformuleerd, ik heb het hier over de Creatiespiraal van Marinus Knoope. Hij licht zijn model toe aan de hand van een sprekend voorbeeld van een appelboom. ‘Want’, zo stelt hij, ‘zoals er voor een appelboom een natuurlijke weg bestaat van bloesem naar oogst, waarbij ieder seizoen zijn eigen optimale condities kent. Zo bestaat er ook voor mensen een welbepaalde weg voor het realiseren van wensen, waarbij iedere fase optimale condities kent’.

En al weer goed nieuws: je hebt wél invloed op de condities voor je wensen, deze kun je namelijk als volgt beïnvloeden, door:

 

#1 Positieve gedachten – vul je hersenen met positieve gedachten en formuleer je wensen positief. Je zegt of denkt dus wat je wél wil (zoals de moeder in dit voorbeeld heeft gedaan). Je brein kent namelijk het woordje ‘niet’ niet. Dus situaties die je níet wenst voor je kind, daar moet juist geen aandacht naartoe.

 

#2 Visualiseren – een zo levendig mogelijke voorstelling maken van je wensen, zodat het echt voelt en de wens sterker wordt.

 

#3 Loslaten – vertrouw op wat er gebeurt.

 

“Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal”, Albert Einstein had dat ook al door.

 

Meer leren over hoe jij jouw wensen reële kansen geeft? Het komt uitgebreid aan de orde in de workshop ‘SCHEIDING, OF LIEFDESCRISIS, ALS GROEIKANS’.

In ‘de weken van reflectie neem ik je in zes weken mee met zes mooie thema’s. Het brengt je veel inzichten en praktische handvatten, er zullen veel kwartjes vallen. Dit doen we in een veilige setting – max 5 –  op een fijne plek in Amsterdam, in hartje de Pijp. Ook kan je deze weken 1:1 doorlopen. Zie voor meer info: info: https://evafabius.nl/scheiding-als-groeikans/