Toestemmingsverseiste voor ondersteuning

Toestemming ondersteuning

Voor de ondersteuning van minderjarigen is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s) en/of het kind.
Dit werkt als volgt:
*Kind 0-12 jaar: toestemming van de gezaghebbende ouder(s);
*Kind 12-16 jaar: toestemming van het kind en de gezaghebbende ouder(s);
*Kind 16-18 jaar: toestemming van het kind.

 

Professioneel klankbord

Professioneel klankbord 

Veel ouders vragen zich dikwijls af ‘wat krijgen onze kinderen nou eigenlijk allemaal mee van onze scheiding?’ Daarover zijn zo veel meningen en adviezen en dikwijls spreken die elkaar ook nog tegen….. 

Wat is dan wijsheid? In zo een geval kan het fijn zijn om een professioneel klankbord te hebben. Iemand die niet emotioneel betrokken is maar wel deskundig is op het gebied van scheiding en kinderen. Twijfel je wat de juiste stap is of kom je er alleen even niet uit? Voor als je het graag anders wilt maar niet weet hoe en waar te beginnen, omdat je je misschien overweldigd voelt door de situatie, of worstelt met gevoelens van schuld, verdriet en boosheid, met zorgen over je kinderen en de toekomst. Als ouder wil je het graag zo goed mogelijk doen voor je kinderen, je gunt je kinderen geluk en voelt je verantwoordelijk. Maar waar ben jij in dit hele verhaal? Ook jij wilt weer geluk! Maar hoe?

Ik kan jou helpen de regie weer in eigen hand te nemen. In overzichtelijke stappen – vaak zijn enkele gesprekken al genoeg – om weer houvast te hebben en de toekomst weer zonnig tegemoet te zien. Zodat geluk je weer oprecht toelacht in je leven. 

Je kunt ook samen contact opnemen als jullie goed voorbereid willen zijn op jullie nieuwe situatie. 

 

 

 

 

Scheiding op de werkvloer

Scheiding op de Werkvloer

Voor meer informatie om uw scheiding op werk te bespreken neem contact op.

 

Had ik maar

Had ik maar

“Had ik maar”, top vijf zaken waar we spijt van hebben aan het einde van ons leven
Ik las eens een artikel van een verpleegkundige die mensen in de laatste fase van hun ziekbed verzorgde. In haar artikel deelde zij de vijf belangrijkste punten waar mensen spijt van hebben voor het einde van hun leven*. Fascinerend toch, een rode draad voor zaken waar ‘we’ allemaal spijt van blijken te hebben? Deze informatie kunnen we natuurlijk ook gebruiken als een fijne tussentijdse check. Want deze punten zijn toch veel te belangrijk om pas achteraf op terug te blikken? Daarom via deze blog een moment om er – samen met jullie – eens (extra) bij stil te staan, zo midden in het leven.

Laat ik beginnen met deze top vijf SPIJTBETUIGINGEN
1. Had ik maar minder geprobeerd aan verwachtingen van anderen te voldoen
2. Had ik maar niet zo hard gewerkt
3. Had ik maar meer over mijn gevoel gepraat
4. Had ik maar meer contact gehouden met vrienden
5. Had ik mezelf maar meer blijdschap gegund

Een tweetal van deze vijf ‘spijtbetuigingen’ fascineerden mij het meest, omdat het mij deed denken aan ouders die ik in mijn vorige en huidige werk tegenkom (ik werk als Kindbehartiger in scheidingszaken met kinderen en ouders die met een scheiding te maken hebben, en voorheen als vertrouwenspersoon in de jeugdhulp). Ik zie veel gescheiden ouders die worstelen met allerlei emoties: angst, pijn, woede, verdriet, schuldgevoel, trots, beschadigd vertrouwen, noem maar op. Soms ook ouders die er door in beslag genomen lijken te worden. Op zo een manier dat ik mij zelfs wel eens afvraag hoe zij in vredesnaam ook nog een baan er bij kunnen hebben? En hoe zij kunnen functioneren op hun werk? Mij lijkt het in ieder geval een hele opgave. Geregeld zoemt ook de vraag door mijn hoofd of deze ouders (nog) écht geluk ervaren?

Want wát een ballast en wát een energielek als er bij elk mailtje, telefoontje of whatsappje van de andere ouder een scheut negativiteit en spanning door je lijf gonst. Dat de communicatie rondom jullie kinderen niet loopt, dat overdrachtsmomenten spanningsvol zijn en dat je je zorgen maakt over de impact hiervan op jullie kinderen.
Hoe zullen déze vaders en moeders terugblikken aan het einde van hun leven?

Laatst moest ik ergens mijn missie verwoorden voor een workshop die ik recent heb ontwikkeld. Mijn missie voor mijn praktijk heb ik nu verwoord als: ‘met vertrouwen verder na de scheiding’. Dat klopt op zich als een bus, want dat is wat ik alle kinderen en hun ouders gun. 

Het wordt mij steeds duidelijker dat mijn missie groter is dan dat. Het is mijn missie om ouders te motiveren en inspireren om in vólle potentie hun leven te leven; zónder energielek van de scheiding. Ook je kinderen profiteren hier direct van!

Het zou geweldig zijn als het ouders lukt om uit de kramp te komen van emoties die hen in z’n greep houdt en niet slechts in boosheid verbonden blijven met de andere ouder. Want wat heeft de scheiding je dan opgeleverd? Er was ruzie. Er is nog steeds ruzie? Ik wil er graag aan bijdragen dat vele ouders later kunnen zeggen dat ze tevreden en met een zekere mildheid terugkijken. Ook op het leven na de scheiding. Dat hun leven mooi was om geleefd te worden, met mooie en minder mooie hoofdstukken. Dat ze de juiste zaken prioriteit hebben gegeven. Dat ze op tijd hebben ingezien dat hun gezin na de scheiding, de familie en vrienden belangrijker waren dan het eigen verdriet en boosheid om de breuk. Dat ze de moed hebben gehad om naar zichzelf te kijken en hun emoties, gevoelens en verwarring hebben onderzocht, waardoor ze keuzes hebben gemaakt omdat ze goed waren, niet omdat ze gemakkelijk waren. Dat ze in liefde hebben geleefd, met zichzelf, hun kinderen en de andere ouder van hun kinderen.

Door het artikel van de verpleegkundige kan je vast een ‘voorschotje’ nemen op het leven en deze vragen al vast eens de revue laten passeren. Zeker als je je realiseert dat je iedere dag opnieuw keuzes kunt maken die je leven vormgeven.
Geluk en blijdschap zijn geen zaken die je zomaar overkomen, het zijn keuzes. Of in ieder geval een gevólg van je keuzes. Om oude patronen achter je te laten, om moed te tonen en uit je ‘comfort zone’ te stappen, om bereid te zijn gewoontes en manieren van omgaan met moeilijke situaties onder de loep te nemen.

Want “Had ik maar meer over mijn gevoel gepraat” vraagt ook om inzicht wát jouw gevoelens precies zijn. En ook interessant: hoe ontstaan deze gevoelens, en welke invloed hebben die gevoelens weer op mijn gedrag? Dat vraagt om een kijkje naar binnen. Ze zeggen wel eens: ‘wie naar binnen keert, kan liefdevoller naar buiten treden’. Voor veel ouders die met een scheiding te maken hebben scheelt dat een hoop STRIJD en SPIJT. En met het oog op de vijfde spijtbetuiging: je gunt er jezelf en je kinderen in mijn ogen een grote dosis blijdschap mee!

Voor alle vaders en of moeders die stress ervaren door hun scheiding: waag jij ook een kijkje naar binnen en pak jij de regie op jouw leven? 
MEER INFO OF INSCHRIJVEN VOOR DE WORKSHOP ‘SCHEIDING ALS GROEIKANS’ https://evafabius.nl/scheiding-als-groeikans/

Bron https://www.creatov.nl/2014/09/spijt-op-sterfbed

 

Jouw mindset tijdens je scheiding

Mindset

 

“Ik heb gewoon voor mezelf besloten dat ik samen met mijn ex de állerbeste vader en de állerbeste moeder wil zijn voor Mathijs. Ook al gaan wij samen niet verder”.

 

WOW – WAT KRACHTIG. Dat is wat ik dacht.

 

Het was naar aanleiding van een fijn gesprek met een leuke moeder. Een moeder die voor de tweede keer ‘uit elkaar was gegaan’. Dit keer had zij zich zó sterk voorgenomen om – los van elkaar – de leukste ouders voor hun zoon te zijn, en te blijven.

 

En het vreugdevolle nieuws is: dit lukt hen. Al een aantal jaar. Beide ouders kwamen samen liefdevol hun zoontje van schoolreisje ophalen. Los van elkaar en toch verbonden door twee fijne armpjes van hun zoontje Mathijs. En dit alles ging niet altijd zonder slag of stoot natuurlijk. Dit vraagt wat van de moeder. En dit vraagt wat van de vader. Allebei doen ze het hartstikke goed. Het is heel krachtig van deze moeder dat zij destijds deze wens zo helder voor zichzelf heeft geformuleerd. Zij stelde dit als doel. Dit was haar visualisatie. Je zou kunnen zeggen dat zij een ‘mindset’ voor zichzelf had geformuleerd. En het mooie is dat als je zoiets doet, je jouw gedrag en jouw keuzes telkens kunt toetsen aan deze mindset. Ofwel: Brengt dit gedrag mij verder van mijn doel of past het binnen mijn visualisatie om de beste ouder voor ons kind te willen zijn? En een tip: richt je met dit voornemen steeds op jezelf. Je hebt immers alleen grip op jóuw gedrag, jóuw gedachten en jóuw keuzes.

 

Het begint dus bij een wens, een voornemen. Om je wensen de beste kans te geven bestaat er een model dat hiervoor drie simpele stappen heeft geformuleerd, ik heb het hier over de Creatiespiraal van Marinus Knoope. Hij licht zijn model toe aan de hand van een sprekend voorbeeld van een appelboom. ‘Want’, zo stelt hij, ‘zoals er voor een appelboom een natuurlijke weg bestaat van bloesem naar oogst, waarbij ieder seizoen zijn eigen optimale condities kent. Zo bestaat er ook voor mensen een welbepaalde weg voor het realiseren van wensen, waarbij iedere fase optimale condities kent’.

En al weer goed nieuws: je hebt wél invloed op de condities voor je wensen, deze kun je namelijk als volgt beïnvloeden, door:

 

#1 Positieve gedachten – vul je hersenen met positieve gedachten en formuleer je wensen positief. Je zegt of denkt dus wat je wél wil (zoals de moeder in dit voorbeeld heeft gedaan). Je brein kent namelijk het woordje ‘niet’ niet. Dus situaties die je níet wenst voor je kind, daar moet juist geen aandacht naartoe.

 

#2 Visualiseren – een zo levendig mogelijke voorstelling maken van je wensen, zodat het echt voelt en de wens sterker wordt.

 

#3 Loslaten – vertrouw op wat er gebeurt.

 

“Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal”, Albert Einstein had dat ook al door.

 

Meer leren over hoe jij jouw wensen reële kansen geeft? Het komt uitgebreid aan de orde in de workshop ‘SCHEIDING, OF LIEFDESCRISIS, ALS GROEIKANS’.

In ‘de weken van reflectie neem ik je in zes weken mee met zes mooie thema’s. Het brengt je veel inzichten en praktische handvatten, er zullen veel kwartjes vallen. Dit doen we in een veilige setting – max 5 –  op een fijne plek in Amsterdam, in hartje de Pijp. Ook kan je deze weken 1:1 doorlopen. Zie voor meer info: info: https://evafabius.nl/scheiding-als-groeikans/

The origin of trouble

“Ben je boos op ons?”

“Ja, Ik denk dat jullie er echt een puínhoop van hebben gemaakt met z’n tweeën. Dat ik het voor deze film pas voor het eerst heb over mijn ouders….dat wij voor het eerst met z’n drieën een gesprek hebben, over waar ik überhaupt vandaan kom….. Dat is toch ráár?! Ik ben 27!”

Kippenvel, ontroering, verdriet, boosheid en hoop. Van alles ging door mij heen. Wat een práchtige documentaire heeft de 27 jarige Tessa gemaakt. Haar ouders zijn op jonge leeftijd gescheiden. Tessa groeide op bij haar moeder, haar vader raakte uit beeld.

Tessa is jarenlang boos op haar vader omdat: hij zijn verantwoordelijkheid als vader niet nam | omdat zij haar vader al die jaren heeft moeten missen | omdat zij zich door de boosheid erg eenzaam heeft gevoeld. En hierover heeft Tessa een film gemaakt. Daarin gaat ze de confrontatie aan met haar vader en moeder. En niet omdat ze – zoals ze zelf zegt – ….”er op uit is dat haar ouders zich schuldig voelen, maar omdat ze wil dat haar ouders zich beseffen wat bepaalde omstandigheden rond de scheiding met haar hebben gedaan ….”.

Wat mij zo raakte in de film?

Om te zien dat er alleen maar verliezers zijn. Vooropgesteld: het kind (in dit geval Tessa en haar broers en zussen). Maar het is ook zo schrijnend zichtbaar dat ook haar beide ouders volledig in een kramp zitten. Je zíet en vóelt gewoon hoe ongezond het is voor hen állemaal dat er niet over de scheiding gesproken werd. Die oorverdovende stilte rondom ‘the origin of trouble’….

Ook halen we een belangrijke les uit deze documentaire

Namelijk dat kinderen hun eigen verhaal maken als zij met vragen zitten en het zonder antwoorden moeten doen. Kinderen vullen de leegte dan zelf in. Zij halen daarbij van alles in hun hoofd wat zij vervolgens jarenlang op hun schouders meedragen. Allemaal ballast. Ballast die in de weg staat om kind te kunnen zijn. En ballast die kostbare energie van een kind verbruikt, die een kind zo hard nodig heeft om zich vrij te kunnen ontplooien tot een evenwichtige, gelukkige volwassene.

Wat mij zo hoopvol maakte door de film?

Dat je altijd nog opnieuw de verbinding kunt zoeken. Dat je altijd nog de ballast van je schouders kunt gooien. Tessa leest in de film voor uit een brief aan haar vader; wederom prachtig. Ze schrijft hoe belangrijk het voor haar is dat zij door de film – alsnog – heeft kunnen zien en ervaren hoe haar vader verantwoordelijkheid voelt en neemt, voor de sporen die de puinhoop van haar ouders bij haar hebben achtergelaten. “Tijd kunnen we niet terugdraaien, maar je hebt wat last van mijn schouders kunnen nemen door mij de waarheid te vertellen en door jouw verantwoordelijkheid te nemen”. “Thanks for owning some part in my battles…” en “Tijd is een motherfucker, net als jij” [aan haar vader]. “Gelukkig zijn jullie er allebei nog, dus laten we er met z’n drieën maar het beste van proberen te maken”.

Naar aanleiding van deze film volgt hier mijn hartewens, mijn oproep aan alle ouders en kinderen die het gesprek nog niet zijn aangegaan: stel ook jouw vragen! Het kan veel ophelderen, je lucht geven, en de last op je schouders verlichten.

Durf je het niet alleen? Je kunt ook léren hoe het gesprek aan te gaan: in de workshop ‘SCHEIDING ALS GROEIKANS’ leer je onder meer je emoties te begrijpen en hoe je er mee om kunt gaan, hoe je de rust kunt bewaren, vanuit je zelf kunt spreken en hoe je verbindend kunt communiceren. Dit doen we in een veilige setting – max 5 –  op een fijne plek in Amsterdam, in hartje de Pijp. Ook kan je deze weken 1:1 doorlopen. Zie voor meer info: https://evafabius.nl/scheiding-als-groeikans/ De link naar de uitzending: https://www.npo.nl/3lab/11-09-2016/KN_1684552

NIEUW! DE WORKSHOP ZONDER JE EX.

De-escaleren kun je leren

 

De-escaleren kun je leren
In mijn werk ervaar ik hoe moeilijk recht, hulpverlening en ondersteuning rond een kind tot stand kunnen komen als er spanningen en emoties tussen beide ouders zijn.

Het is daarom zo belangrijk dat alle spanningen rondom een scheiding te behappen zijn (of worden) en dan blijven. En om dat te bereiken of te bewaken is het goed kennis te hebben van hoe een conflict zich ontwikkelt.

Escalatieladder van Glasl
Zelf vond ik het een verrijking toen iemand mij eens de escalatieladder van Glasl liet zien en erover vertelde. Glasl is een Oostenrijkse wetenschapper (1941) die een praktisch model ontwikkelde dat inzicht biedt in conflicten en de aanpak en oplosbaarheid ervan. Geregeld houd ik zijn model in mijn achterhoofd.

Voordat ik dat toelicht, eerst iets over het model. Het model onderscheidt drie fasen van een conflict:

– de rationele fase (win-win)

– de emotionele fase (win-lose)

– de vechtfase (lose-lose)

Vervolgens worden deze drie fasen weer onderverdeeld in drie ‘treden’, waarvan ik er eentje uit wil lichten.

‘Oproep
In deze blog doe ik min of meer een ‘oproep’ aan iedereen die leeft, werkt, bevriend is met of familie is van mensen in een scheidingssituatie. Namelijk: de stap ‘wapenen’ (trede 1 van fase 2) is de stap waarbij medestanders worden gezocht.

Wees hier alert op. Want je wilt zo graag helpen, je wilt zo graag luisteren, je wilt zo graag troosten.

Mijn ervaring is dat aandachtig luisteren en bevestigend knikken (om te zeggen ‘ik hoor je’) wel eens wordt verward met ‘het eens zijn’. Sinds ik kennis heb genomen van deze Escalatie-ladder ben ik mij hiervan bewust.

Elke stap omlaag wordt veroorzaakt door prikkels, zoals een incident, een uit de hand gelopen telefoongesprek, een slecht gevallen brief of mail, een verkeerde toonzetting, noem maar op.

Het GOEDE NIEUWS is: andersom werkt het óók!
En dat is wat je wilt, die ladder óp! Voor een stap omhoog op de ladder is net zo goed een prikkel nodig; denk aan het krijgen van een beetje begrip van de ex-partner, het ontvangen van waardering, een aangeboden excuus etc. Wijs de persoon in kwestie juist ook daar op.

Dát is helpen. Dat is mogelijk een bijdrage aan een stapje de ladder óp, voor de persoon in scheiding en daarmee ook voor de eventueel betrokken kinderen. En je steun is er absoluut niet minder om door te waken voor escalatie. Je bent een kritische luisteraar met oog voor de-escalatie.

Voor inzichten & eye-openers rondom scheiding kun je ook gewoon eens bellen voor een klankbord-gesprek: hoe doe ik het eigenlijk? Wat gaat goed en wat kan beter? Bel gerust: 06-15419871 | of mail: eva@evafabius.nl

 

 

 

Las ik dit net echt? 

“LAS IK DIT NET ECHT?” 

Dit is wat ik dacht toen ik een tijdschriftje las terwijl ik bij de kapper zat. “Zulke bladen lees je alleen bij de kapper” hoor ik mijzelf nog beschamend denken. Ik las het en heb meteen een foto gemaakt van het stukje dat mijn ogen deed rollen, omdat ik wist: ‘hier moet ik wat mee’. Dit dus. Delen.

Ik zal geen namen noemen.
Wel een kleine, anonieme, situatieschets.

Vader en moeder zijn al een aantal jaar gescheiden. Er zijn vier kinderen. Allen nog onder de 18 jaar. Papa en mama zijn allebei Bekende Nederlander (anders kom je natuurlijk ook niet in zulke bladen die bij de kapper liggen).
In het stukje staat te lezen dat het contact tussen papa en mama ‘prima’ is en ‘voor zover mama weet zijn de kinderen gelukkig’. Echter, het co-ouderschap verloopt niet altijd voorbeeldig.

So far, so ‘nog niet zo verrassend allemaal’, dacht ik nog.
Totdat ik bij de alinea kwam met daarin een ‘compliment’.
De mama in dit verhaal beredeneert als volgt: “Bij papa staan de kinderen nog steeds op nummer één. Bij mij ook. En dat kan veel strijd opleveren”.

En nu komt ‘ie.

“Dat is overigens een compliment voor onze kinderen, omdat er ook gezinnen zijn waar de vader of moeder die strijd niet levert. Ik denk dat (de vader) en ik evenveel van onze kinderen houden, omdat wij een gelijke strijd leveren”.

Au! Een misvatting
Hier word ik zó verdrietig van. Van deze misvatting. Een misvatting die ik nog te vaak hoor. Of lees.
Mijn herinnering schoot meteen naar een – mij altijd bijgebleven – uitzending van Zembla. De uitzending ‘Vechtscheidingen’ die ik in 2013 zag [1].

Voor het programma was een piloot gevolgd, David. Hij was – destijds al – acht jaar aan het procederen om zijn toen 9-jarige dochter vaker te mogen zien. Ook al had de juridische strijd hem destijds al 160.000 euro gekost, hij was niet van plan de strijdbijl te begraven. ‘Ik blijf vechten voor mijn kind. Hij was er van overtuigd dat hij zijn dochter te zijner tijd moet kunnen laten zien: ‘papa heeft er alles aan gedaan’.

Je zit in de vuurlinie
In dezelfde uitzending is ook een kind zelf aan het woord. De toen al 19-jarige Dara geeft haar reactie op strijd tussen haar ouders. Haar ouders zijn al uit elkaar sinds ze drie jaar oud was. Zij zegt over de strijd “het is uitputtend. Je wilt beide ouders niet verraden want je houdt van allebei. Soms heb je het gevoel dat je het nooit goed kan doen en dan voel je je hopeloos. Je zit in de vuurlinie”.
“Met strijd onthoudt je je kind voortdurend van dat wat ie nodig heeft, namelijk liefdevolle ouders. Dit onthouden is een vorm van kinderbeschadiging”, zo zegt emeritus hoogleraar Opvoedkunde J. Hermanns erover naar aanleiding van deze uitzending.

Met dit blog pleit ik er dan ook voor dat je als ouder niet in de misvatting stinkt van zo een schadelijke overtuiging ‘dat je strijdt VOOR je kind’. Maar dat je jezelf het helende doel stelt om een ouder te willen zijn die er voor het kind is. Samen met de andere ouder. En die vrede kan hebben met de relatie die er nu bestaat. Dat verdient wel al jouw energie.

Daarmee bewijs je jouw kind een gezonde & liefdevolle dienst. Naar mijn mening geeft dat reden om later met TROTS uit te leggen aan je kind: “het was zeker niet makkelijk, maar er was rust en acceptatie”.

Wil jij ook leren leven in liefde na je scheiding?

Geef je interesse door voor de workshop ‘de weken van reflectie’ die binnenkort is gepland neem contact op voor data eva@evafabius.nl | 06-15419871

Bedoelde uitzending terugkijken? http://zembla.vara.nl/dossier/uitzending/vechtscheidingen