Een Kindbehartiger, wat is dat eigenlijk?

De naam zegt het al: “ik kom op voor de belangen en de stem van het kind in scheidingssituaties”. Of je nou getrouwd was of niet, daar waar kinderen betrokken zijn is het belangrijk dat ook naar het kind wordt geluisterd. Met een paar gesprekken probeer ik om samen met je kind helder te krijgen wat zijn of haar gevoelens, wensen, en behoeften zijn over de scheiding. Voor ouders is het waardevol om te weten wat hierover bij je kind speelt, want pas dan kan je er rekening mee houden. Bijvoorbeeld bij het maken van afspraken over de zorg voor jullie kind, denk hierbij aan het verplichte ouderschapsplan. Ook maakt het kinderen veerkrachtiger als zij ervaren dat er in hun ‘nieuwe toekomst’ rekening met hen wordt gehouden. Hun wereld staat immers ook  op z’n kop. In mijn werk ben ik altijd op zoek naar de balans tussen enerzijds kindparticipatie en anderzijds de bescherming van het kind tegen te veel betrokkenheid bij de scheiding. 

MET EEN KINDBEHARTIGER GEEF JE JOUW KIND EEN STEM IN DE SCHEIDING, ZONDER DAT JE KIND DEELGENOOT WORDT IN DE SCHEIDING. 

“Help mijn kind doet anders

Kinderen in een scheidingssituatie kunnen behoorlijk in de knel zitten. Kinderen kunnen weer gaan bedplassen, klagen over hoofd- of buikpijn, zich moeilijker concentreren of ze zijn druk of prikkelbaar. Of je er nou middenin zit – of als de scheiding al wat langer geleden is – soms is het goed om een kind z’n hart te laten luchten. Ook bij kinderen kunnen er veel vragen over hun ‘nieuwe toekomst’ ronddwalen en het kan knap lastig zijn om die vragen en gevoelens onder woorden te brengen. Een kind wil ouders niet opzadelen met eigen verdriet en ze willen al helemaal niet kiezen of deelgenoot zijn van de scheiding. 

SOMS ZIJN EEN PAAR GESPREKKEN AL GENOEG OM DE WENSEN OF GEVOELENS VAN JE KIND OVER DE SCHEIDING HELDER TE KRIJGEN. KRIJG INZICHT EN PRAKTISCHE TIPS OVER HOE JIJ ER ALS OUDER HET BESTE MEE OM KUNT GAAN.

  
Redenen waarom je een Kindbehartiger om ondersteuning zou vragen:

– Je wilt graag begrijpen wat de scheiding voor je kind betekent;

– Je wilt weten wat de wensen en behoeften van je kind zijn;

– Je wilt dat je kind zijn of haar hart kan luchten;

– Je wilt inzicht in waarom jij en je ex-partner steeds ruzie krijgen (en hoe je dit kan voorkomen);

– Jullie willen tips en tools over hoe jullie de dagelijkse zorg voor de kinderen kunnen vormgeven.

– Je geeft jouw kind een stem in de scheiding, zonder dat je kind zelf verwikkeld raakt in het (juridisch) proces.

– Je wilt bijdragen aan de veerkracht van je kind voor deze ‘nieuwe toekomst’ na de scheiding.